Critica constructivă

la critica, critica, primer desafio, candidatoAm căutat puţin despre treaba asta şi am observat că lumea se întreabă dacă există. Eu spun că există. În momentul în care ai o nemulţumire şi o exprimi, deja e o critică. Diferenţa e dată de modul de expunere a nemulţumirii.

Una e să arunci cu nemulţumiri 99% subiective astfel încât cel care citeşte ce ai tu de spus se dă înapoi că are impresia că îl iei la bataie şi alta e să oferi un feedback util în care spui ce îţi place, menţionezi ce nu îţi convine ţie, eventual ce modificări ai face sau să vi cu un sfat util că poate tu chiar ştii mai bine despre ce este vorba.

Toţi ştiu să îşi expună nemulţumirea, chiar şi eu dar cu toate astea, fac tot posibilul să şi argumentez ce mă deranjează.

Gândiţi-vă altfel! Un copil face o prostie. Adultul strigă la copil şi acesta plânge. A învăţat ceva? Singurul lucru e că dacă face aia, adultul strigă şi el plânge. De ce strigă, de ce nu e bine? Nimeni nu îi explică cu ce a greşit. Important e că a greşit! Nu contează că e un copil şi habar nu are ce e bine şi ce nu. Sau şi mai bine, ce îi convine la mami şi ce nu.

Într-o fabrică se angajează oameni pe bandă atât calificaţi cât şi necalificaţi. Cei necalificaţi e normal să nu ştie toate demersurile sau să se încurce sau ceva. Patronul urlă la angajat pentru că nu ştie anumite lucruri. A învăţat angajatul? Îi arată cineva ce şi cum? Din simplul fapt că şeful urlă, angajatul nu învaţă nimic. Din contră, îl disturbă de cap cu decibelii şi poate face şi mai rău. Îl demoralizează şi strică şi ce era bun.

Cam aşa se întâmplă cu orice persoană care ajunge ţinta unor critici de multe ori nejustificate. Păi dacă te crezi mai deştept, explică cu ce eşti tu mai bun. Aşa, se poate spune că numa dai din gură fără tine şi nici tu nu ştii mai multe.

Nu îţi convine ceva? Hai cu o soluţie/alternativă. Nu ştii? Nu e treaba ta? Da să dai din gură aiurea poţi!

Nu ştiu dacă se înţelege ideea, sunt conştientă că şi eu am un stil mai vulcanic de a explica anumite lucruri. Cei care ajung să fie criticaţi din varii motive trebuie să înveţe să ignore critica distructivă şi să ia în seamă doar ceea ce îl ajută. Nu merită să ajungă să se demoralizeze. Poate cel care lansează comentariile e doar invidios şi vrea să te doboare iar cuvântul e o armă foarte puternică.

Comments

Popular posts from this blog

1 000 000 Likes

Peste tot CÂCAT!

Organizare si Bullet Journal (BuJo)